7 augusti 2013

Att ha semester

I juli har vi semester. Dvs. arbetsläger. Här ska det skruvas skivor. Efter mycket övervägande har vi bestämt oss för plywood på väggarna. Gips har vi båda en liten motvilja för, det passar inte detta hus, och trots att det är billigt och snabbt att sätta upp, så kräver det mycket efterarbete. Träpanel måste vi köpa över sundet för att få den profil vi kunde tänka oss, och så får vi problem med att frakta det över bron. Så det blir plywoodskivor. Vi får ett bra pris på rätt fina skivor och slår till.


Det första vi gör när det kommer är att bära in alla 27 skivor in i huset och för att torka på strö och hoppas att de rätar upp sig något. Vi använder allt vi har av spillvirke till strö, och tillsist måste vi ta till rep att lägga mellan. Det blir en stor hög.Farväl plasten, goddag vackra skivor. Vi ska alltså ha skivorna som de är, bara lacka dem. Så får vi ett hus med både trä på utsidan och insidan. Det blir så snyggt tillsammans, svart och träfärgat. Här ses kommande köket med alla hål till elinstallatinerna: spis, fläkt, kylskåp, ljus i överskåp, vägguttag och strömbrytare till taklampa och utomhusbelysningen.Vi försöker så gott det går välja skivor där ådringen passar ihop till skivor som ska ligga vid sidan av varann. Fula skivor använder vi där vi vet att det kommer något på väggen framför, så att det inte är så avgörande hur de ser ut. Skarvar försöker vi att få till där de passar, både konstruktionsmässigt och visuellt. Johan försöker skruva på så få ställen som möjligt, men eftersom vi inte kommer att försänka dem och spackla över, så blir de bara en del av helheten. Skivorna slipas lätt och lackas vartefter som de kommer upp på väggen. De ska slipas och lackas en gång till senare, nu skyddar vi dem i första omgång för sol och kladdiga fingrar.
På mellanväggarna sätter vi skiva upp på ena sidan, den utan elinstallationer, isolerar, och så skiva upp på andra sidan, med utborrade hål till elen, där kablarna träs ut igenom hålen medan skivan sätts på.


Nattarbete efter att barnen är lagda i säng. De sover gott fast vi sågar och skruvar precis brevid.


Vi sågar och skruvar, och högen krymper.Johan hyvlar kanter för att få det så tight som möjligt.Vi kommer hela vägen runt, också i de små rummen, så att alla ställen med elinstallationer är klara. Det sista runt fönster och dörrar kan vi ta i lugn och ro senare. Till sist tar de svenska skruvarna slut, likaså semestern. Alla skivor är uppe på väggarna, vi behöver 1-2 skivor till för att få till det sista. Ganska bra jobbat på 2,5 vecka, för en familj som samtidigt ska hinna åka till stranden, grilla, hålla kalas, och annars bara umgås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar