14 augusti 2013

Att inhandla överskåp på Ikea eller att göra en kort historia lång

Vi bestämmer oss en lördag att vi ska åka till Ikea och handla överskåp till köket. Vi längtar efter att bli av med lite grejor som nu ligger på golvet, och de skåpen kan ju bara plockas ned igen då elektrikern kommer och monterar kontakterna. Sagt och gjort, sa vi och tänkte att det blir en enkel sak: 4 skåp, en hylla och en fläkt skulle vi ha.


Först slängde vi upp en gipsskiva i taket över köket. Eller slängde upp var det väl kanske inte. Vet ni hur tung en gipsskiva är? Vet ni också hur tung den är när man balanserar med den högt uppe på en stege och ska hålla upp den på sträckta armar över huvudet? Plywoodskivorna var ingen match mot gipsskivan. Jag hade mjölksyra i armarna i flera timmar efteråt, men upp fick vi den. Sen kunde vi slipa väggen vid köket och lacka den andra gången. Sen åkte vi till Ikea.


Efter att ha inhandlat det vi skulle, vilket gick fort, köade vi en timme vid varuleveringen. Tyvärr har Ikea inte längre mattsvarta skåpluckor, så vi måste nöja oss med vita. Väl hemma igen började vi montera skåp.


Redan vid steg 1 blev det stop. För vad var detta, om inte en bild på ett diskskåp. Det var ju precis det vi hade önskat oss, och funderat hur vi kunde importera det från Finland och montera det i Ikeas system. Så jag åkte tillbaka till Ikeas köksavdelning och pratade med en säljare som envist hävdade att det hade han aldrig hört talas om. Men sen hittade vi den delen på finska hemsidan, och på den svenska. Här i Danmark saluförs den inte. Så vi får åka över till Malmö i nära framtid för att köpa ett sånt. Det betyder också att vi inte fick monterat detta skåp.


Johan fortsatte att montera skåp, och packar upp den inbyggda fläkten. Så var det stop igen, för det saknades alla delar till monteringen. Den här gången åker Johan tillbaka till Ikea för att lösa problemet. Han får ingen hjälp i reservdelsavdelningen, bara ett nummer han kan ringa. Men telefontiden är redan slut.
Väl hemma igen tycker Leo fläkten är lite skoj, då man kan dra den ut och in, vilket han gör några gånger tills den sätter sig fast. Skit också tänker vi, nu har vi haft sönder fläkten redan innan den är monterad. När vi undersöker den närmare upptäcker vi att alla saknade delar sitter gömda inne i själva fläkten. Vilken tur att vi har en pojke som petar på allt. Så kan vi montera fläkten.


Ikea har lanserat sitt nya kökssystem Metod som enormt flexibelt. Vilket det nog är, men sen lanserar de också andra delar, utan att berätta att de inte passar in i systemet. Jag talar om Tutemo hyllan, som jag lockades att köpa. Den ska nämligen inte hängas upp på skenan som Metod skåpen. Man ska kapa skenan precis där man ska ha hyllan, och skruva fast den direkt i väggen. Helt värdelöst. Nåväl, så långt så gott. Nu ska bara diskskåps delen inhandlas, så är det färdigt.


Så fick vi bortplockat saker från golvet och städat. Det kanske inte syns, men jag lovar, det är städat.


2 kommentarer:

  1. Åh, ett diskskåp!! Om det är vad jag tror att det är så kan jag faktiskt fundera på att köpa ett Ikeakök enbart för att de har det. Det måste ju vara hur praktiskt som helst! Det fanns ju förr men jag har inte sett det på annat än riktigt gamla kök. Kul!
    Och fin blogg, btw!

    SvaraRadera
  2. Ja ett torkskåp för disken, du radar bara in det i ställningen i skåpet, och så droppar det ned i vasken under. Ikeas ställning har en bricka under som samlar upp vattnet, så det är ju så praktiskt som det kan bli! Tack för kommentaren och så roligt att du tycker om bloggen!

    SvaraRadera